Een beetje geschiedenis

   i 

Na alweer een avond waarop Jeroen en zijn vrouw graag een bordspel wilden spelen maar niemand konden vinden om mee te spelen, besloot Jeroen dat het tijd werd zich te verdiepen in de wereld van spellenclubs en -verenigingen. Hij vroeg via Facebook naar een locatie waar je gratis kon spelen met de “belofte” dat we consumpties zouden kopen van de locatie.

Hij bezocht verschillende spellenclubs, waaronder een in Zaandam en een andere in Oostzaan, om te zien wat je kan verwachten van de verschillende groepen. 

Wat opviel, was dat elke groep zijn eigen karakter had en dat er verschillende types bordspelers waren, en dus ook verschillende soorten spellen. Er waren groepen die vooral zware spellen speelden en andere groepen die zich richtten op de oude vertrouwde spellen. Tijdens de zoektocht kreeg hij vier reacties van mensen die een deel van hun ruimte wilden aanbieden. Uiteindelijk koos hij voor vrijwilligerspunt Triton in Purmerend, waar we op 8 januari 2017 begonnen met spelen.

Samen met de bestaande avondgroep begonnen we daar onze spellen te spelen. We merkten dat deze groep, bestaande uit wat oudere mensen, vooral de bekende spellen als Rummikub en Tridomino speelde. Deze spellen worden vaak genoemd wanneer we aangeven dat we spellen spelen. De spellen die wij meenamen waren voor hen onbekend. Dit gaf ons de kans om onze nieuwe spellen aan andere mensen te leren, wat erg leuk was. Hier leerden we onze eerste vaste spelers kennen, die nog steeds bij onze groep zijn en waar we op kunnen rekenen.

Na een paar maanden met veel plezier gebruik te hebben gemaakt van de ruimte in Triton, besloten we uit te kijken naar een andere ruimte. Onder andere omdat we de ruimte in Triton slechts tot 22:00 uur konden gebruiken, met uitloop tot 22:30 uur. Dan was het vervelend om al om half elf te moeten stoppen als het spel nog niet was afgelopen. Een van onze spelers van het eerste uur deed navraag bij Concordia en zij vonden het prima dat wij op maandagavond de ruimte beneden wilden gebruiken. Zo verhuisden we op 10 april 2017 naar Concordia, waar we elke maandagavond onze spellenavond hielden.

Toen kwam corona en konden we niet of heel sporadisch bij elkaar komen. Bovendien liet Concordia weten dat we daar niet meer terecht konden i.v.m. een andere bestemming van de ruimte.
Maar vanaf oktober 2021 zijn we weer volop in beweging met een nieuwe locatie in De Zuidpool in Purmer-Zuid. We begonnen na de coronatijd met 42 mensen die betrokken waren bij de club waarvan zo’n 15 mensen op maandag aanwezig waren.
In de anderhalf jaar daarna zijn we gestaag gegroeid tot meer dan 100 mensen in de whatsappgroep en komen er op maandagronde de 25 mensen opdagen.

Op 4 Juni 2023 zijn we wederom verhuisd. Nu naar sporthal De Vaart zo’n 100 meter verderop van de Zuidpool. Hier hebben we op 17 juni de officiële opening gehad van de nieuwe ruimte. We voelen ons er al helemaal thuis. Er is niet veel veranderd op de maandag behalve dat we nu ook een volledig bemande bar hebben en geen zorgen hebben over drankjes en hapjes. Ook de zondagmiddagen gaan meestal gewoon door tenzij er een toernooi is of iets dergelijks, maar daar communiceren we dan uiteraard over. We kijken hoopvol vooruit en verwachten een gestage groei in leden. Bordspellen zijn populairder dan ooit tenslotte.

speelmiddag
oude lokatie